Chili dyrkning fra frø
Nu er det den tid på året hvor man fordyrker planter. For eksempel, sommer blomster, tomater og chili. Det skal man starte op nu, så de kan give frugt før kulden kommer om efteråret.

Så kan vi glæde os til at der begynder at piple grønne spirer op af jorden. Det at spise chili er en oplevelse for sig selv med alt det som det indebærer.Der er endnu mere glæde og oplevelse at spise chili, som du selv har dyrket.Der er mere end 3.000 forskellige chili typer. Hver chili sort har sine egenskaber og smag. Deres styrke er målt i Scoville, som er fra 0 til op til 2000000 point som den stærkeste chili. Normal peberfrugt har 0 point. Hvis en chili med en styrke på 1500000 spises, så sveder man og mærker en betydelig smerte og hjertebanken. Men bortset fra det er chili forskellige i farve, størrelse, form, længde, antal frugter de produktser, og kulde tolerance så noget nævnes. De kan være, sort, lilla, gul, rød, orange, grøn og hvid. De kan være op til 30 cm lange. Nogle planter kan producere hundrede vis af chili frugt.

Husk, at styrken ofte ligger i frøene
 

Indstruktioner til dyrkning fra frø

1.  Køb frø, jord og potter eller find frø fram, dem du har gemt fra sidste år

2.  Sæt jorden i en potte og vand, men tilsæt ikke gødning, før planterne er blevet lidt større. Frøene kan spire dårligt, hvis de få for meget gødning.
Sæt frøene ned ½-1 cm ned i jorden. 2-5 frø i hver potte.

3.  Hold jorden våd, indtil planten spirer efter 5-12 dage, men det er muligt at det tager 5 uger. Pladserer den et solrigt sted. Frøene har brug for varme til at spire men ikke lys. Over 21 C. Når planten vokser, har den brug for mindst 12 timers dagslys.

4.  Ompot i en større potte, når den vokser, og især hvis der spirer mere end et frø i hver potte. Nogle planter kan blive rigtigt store, og har brug for 10 liter potter.

5. Vand planten regelmæssigt, indtil den begynder at blomstre hvide, små blomster. Nip de første 7 blomster af for at stimulere frugtdannelsen. Så får du mange flere chilier. Det betaler sig virkelig.

6.  For at chiliplannten trives og vokser sig stor med masser af chilifrugter, så har den brug for: Regelmæssigt ernæring men ikke for meget, eller for stærk gødning. Kompost passer fint. Nok med vand men ikke for meget, fordi rødderne har brug for luft. Man kan presse jorden mellem hænderne og hvis der kommer vand ud af jorden så over vander du. Så har planten brug for varme og sol. Hvis det er for koldt kan blomsterne falde af.

7.  Ryst planten regelmæssigt, så den befrugter sig selv, da der er lidt mangel på insekter i drivhuset eller inden for til at lave befrugtnings opgaven.

Det kan tager planten 1-2 måneder at danne en fuldt udviklet chili.